EV Οδηγός για οδηγούς

Ένας οδηγός σχεδιασμένος να απαντήσει τις πιο κοινές απορίες σας σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη φόρτισή τους. Από κόστοι και ταχύτητες φόρτισης μέχρι θέματα ασφαλείας.

Παρ’ ότι και οι δύο τύποι οχημάτων είναι εξοπλισμένοι με υποδοχή για φόρτιση, η λειτουργία τους είναι στοιχειωδώς διαφορετική. Τα plug-in υβριδικά οχήματα συνδυάζουν μία συμβατική μηχανή εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτρικό κινητήρα ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρίες που φορτίζουν είτε μέσω ηλεκτρικής υποδοχής είτε μέσω ανάκτησης ενέργειας κατά την οδήγηση. Τα plug-in υβριδικά οχήματα μπορούν και αυτά να κινηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρισμό, ωστόσο η εμβέλειά τους είναι μικρή (έως 50 χιλιόμετρα). Τα ηλεκτρικά οχήματα, αντιθέτως, κινούνται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικού κινητήρα και αποθηκεύουν την ενέργειά τους σε μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας, πετυχαίνοντας εμβέλειες έως και δέκα φορές μεγαλύτερες από τα plug-in υβριδικά, όταν αυτά κινούνται αποκλειστικά με ρεύμα.

Το κόστος οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Η χρέωση μπορεί να διαφέρει αν πρόκειται για οικιακή φόρτιση, δημόσια, στο χώρο εργασίας κ.ο.κ.

Για ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία 60kWh και εμβέλεια ~300 χιλιόμετρα:

  • Φόρτιση στο σπίτι: Μία πλήρης φόρτιση θα κοστίσει περίπου €6.00.
  • Φόρτιση στη δουλειά: Συνήθως οι εργοδότες παραχωρούν χωρίς κάποια χρέωση τη φόρτιση για τους υπαλλήλους τους.
  • Φόρτιση σε δημόσια ή ημιδημόσια σημεία: Η φόρτιση σε χώρους στάθμευσης εμπορικών καταστημάτων είναι συνήθως δωρεάν για τους πελάτες.

Σημείωση: Μία φόρτιση δε θα είναι πρακτικά από 0 έως 100% καθώς τα αυτοκίνητα δεν είναι ποτέ άδεια όταν φτάνουν στα σημεία φόρτισης.

Το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη δουλειά ποικίλλει ανάλογα με την πολιτική του κάθε οργανισμού πάνω στο κομμάτι της φόρτισης. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση των σημείων φόρτισης παρέχεται δωρεάν στο προσωπικό, ενώ σε άλλες ορίζεται κάποια χρέωση. Επίσης κάποιες επιχειρήσεις διαθέτουν τη φόρτιση δωρεάν για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των σημείων φόρτισης. 

Το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ποικίλλει ανά περίπτωση. Είναι πολύ σύνηθες σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων η φόρτιση να είναι δωρεάν για τους πελάτες.

 

Αυτού του είδους η φόρτιση είναι και η πιο πρακτική καθώς επιτρέπει να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας δωρεάν ή με χαμηλό κόστος ενώ επικεντρώνεστε στις δραστηριότητές σας.

Η διάρκεια μιας πλήρους φόρτισης εξαρτάται από το μέγεθος της μπαταρίας του αυτοκινήτου και την ισχύ που παρέχει ο φορτιστής. Μία φόρτιση μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά (ταχυφορτιστές) μέχρι και 16 ώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι οδηγοί συνήθως επαναφορτίζουν την μπαταρία τους προτού αδειάσει εντελώς.

Κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία ενός αυτοκινήτου, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η φόρτιση. Αντίστοιχα, όση περισσότερη είναι η διαθέσιμη ισχύς του φορτιστή, τόσο λιγότερο θα διαρκέσει.

Για μία συνηθισμένη μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου (60kWh), μία πλήρης φόρτιση θα διαρκέσει περίπου 8 ώρες με έναν φορτιστή των 7kW, 5 ώρες με έναν των 11 kW και 3 ώρες με έναν των 22kW.

Σημείωση: Ανεξάρτητα από την ισχύ του φορτιστή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα απορροφήσει τόση όση μπορεί να διαχειριστεί. Για παράδειγμα, εάν το όριο ισχύος ενός αυτοκινήτου είναι 7 kW και συνδεθεί με έναν φορτιστή των 11 kW, τότε θα απορροφήσει μέχρι 7 kW.

Ισχυς φορτιστη (kW)3.7 (αργος)7 (γρηγορος)11 (γρηγορος)22 (γρηγορος)43-50 (ταχυφορτιστης)150 (ταχυφορτιστης)
χλμ που προστίθενται ανά ώρα φόρτισης244872145145 σε 30 λεπτά160 σε 15 λεπτά

Η απόδοση της μπαταρίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα χιλιόμετρα που προστίθενται στο αυτοκίνητο με τη φόρτιση. Τα μικρά αυτοκίνητα είναι πιο ελαφριά και συνεπώς πιο αποδοτικά, ενώ τα πιο βαριά είναι λιγότερο αποδοτικά. Τα plug-in υβριδικά έχουν συνήθως χαμηλότερη απόδοση από τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Επίδραση στη απόδοση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να επηρεάσει αισθητά την μπαταρία, η οποία παρουσιάζει αυξημένη απόδοση κατά τους ζεστούς μήνες.

Μέγεθος μπαταρίας: Οι μεγαλύτερες μπαταρίες θέλουν περισσότερο χρόνο.

Κατάσταση μπαταρίας(γεμάτη/άδεια): Η διάρκεια της φόρτισης εξαρτάται από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Μέγιστη απορροφούμενη ισχύς από το αυτοκίνητο: Τα αυτοκίνητα έχουν μία μέγιστη ισχύ που μπορούν να απορροφήσουν. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η ισχύς τόση περισσότερη από τη διαθέσιμη ισχύ του φορτιστή θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν.

Μέγιστη ισχύς φορτιστή: Η ταχύτητα φόρτισης καθορίζεται και από την ισχύ που μπορεί να διαθέσει ο φορτιστής.

Όπως και τα συμβατικά αυτοκίνητα, έτσι και τα ηλεκτρικά περνούν από crash test με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι εκρηκτικές σε περίπτωση ατυχήματος και έχουν επαρκές σύστημα ψύξης και καλή θερμική αντίσταση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάφλεξης. Επίσης, διαθέτουν πολύ λιγότερα εξαρτήματα από τα συμβατικά και δε χρειάζονται λιπαντικά, που είναι ο κύριος παράγοντας πυρκαγιάς. Τέλος, σε περίπτωση ατυχήματος, το σύστημα αποσυνδέεται.